Palacinková torta ♥
- Na spodné cesto:
- 110 g múka hladká
- 75 g maslo studené
- 40 g cukor práškový
- 1 ks žĺtok
- 1 PL alebo tmavý džem žltý
- Na palacinky:
- 4 ks vajcia
- 1 ks bielok
- 80 g cukor kryštálový
- 300 g múka hladká
- 500 ml mlieko
- 70 g (roztopené) maslo
- 3 g esencia vanilková
- Krém:
- 1 ks salko
- 600 ml mlieko
- 100 g cukor
- 80 g maizena
- 250 g maslo
- Na polevu:
- 150 g cukor
- 150 ml smotana na šľahanie
- 5 plátkov želatína

porcií

minút
príprava

minút
tepelná úprava
Postup prípravy receptu
Korpus: Maslo, múku a práškový cukor namrvíme, pridáme žĺtok a vypracujeme cesto. Necháme ho polhodinu v chladničke.
Palacinky: Z prísad upečieme 20 palaciniek. Cesto vyberieme. Rozvaľkáme z neho kruh a na plechu ho upečieme a potrieme džemom.
Krém: Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme cukor a privedieme do varu. Zmiešame maizenu so 100 ml mlieka a pridávame do vriaceho mlieka. Puding necháme vychladnúť. Potom ho šľaháme a pridávame karamelové salko. Miešame až do vychladnutia a pridáme maslo. Na spodok nalepíme prvú palacinku, natrieme ju lyžicou krému. Postupne vrstvíme ostatné. Zostatkový krém vytvarujeme tak, aby vznikla pologuľatá torta. Vychladíme a zalejeme polevou.
Poleva: Do studenej vody dáme napučať želatínu. Skaramelizujeme cukor a pridáme šľahačku. Keď sa všetko dobre roztopí a zmes zovrie, odstavíme a pridáme želatínu.
